Van Franeker via Dokkum naar Leeuwarden

 

Friesland juni/juli 2020          dag 10          ma 29 juni 2020          Franeker - Leeuwarden          87 km

 

overzichtskaart

 

We rijden richting Leeuwarden over de provinciale weg. Bij Marsum slaan we linksaf richting Sint Annaparochie. We rijden door tot aan de Oudebiltdijk. Aan/op die dijk ligt Ouwe Syl. Het lijkt op een openluchtmuseum.

 

Ouwe Syl

 

We vervolgen onze route richting Holwerd, niet omdat we overwegen om naar Ameland over te steken, maar gewoon om eens te kijken naar de bedrijvigheid die we in een veerhaven(tje) denken aan te treffen. We rijden ook naar Holwerd, omdat we verwachten dat daar een goede plek is om te lunchen.

Tijdens de lunch zien we een veerboot vertrekken naar Ameland. Deze vaart met grote slingers naar het eiland. Ook al lijkt dat behoorlijk dichtbij, door al die omwegen doet de boot er toch nog zo'n 50 minuten over.

 

de boot naar Ameland

 

We rijden door naar Dokkum. We denken, dat we Dokkum de meest authentieke stad van Friesland vinden. De oude stad kent nauwelijks onvolkomenheden, zoals nieuwbouw en andere inpassingen. Het is er prachtig, zeker in het gebied rond het Kleindiep, het Grootdief, en het daartussenin liggende De Zijl. 

 

Dokkum: molen Zeldenrust

 

Dokkum: het Kleindiep

Dokkum: het Stadhuis

Dokkum: De Zijl (met Friesche doorloper)

 

Dokkum: het Grootdief

Dokkum: de haven, de werf

We rijden over de Centrale As richting Drachten en slaan bij Quatrebras rechtsaf richting Leeuwarden. In Leeuwarden rijden we naar Lekkum. Daar vinden we een plekje op de camperplaats van Daan en Anne-Jan. Deze plaats is een absolute aanrader: prima plaatsen, keurige voorzieningen, uitstekend wifi-netwerk, en, bovenal, erg vriendelijke eigenaren.

 

 

p.s. tijdens deze rit was het behoorlijk slecht weer, zodat onze foto's een nogal droefgeestige indruk maken; we hebben ze daarom vervangen door overeenkomstige, zonniger, foto's uit het publieke domein.

 

 

dag 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dag 11

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb