TWEE WERELDOORLOGEN
Vlaanderen najaar 2019 dag 6 ma 7 oktober 2019 Domein Raversijde (bij Oostende) 0 km
Vandaag fietsen we - in tien minuten - naar het domein Raversijde. Daar is een vrij omvangrijke verzameling Duitse kunstverdedigingswerken te bezoeken.
Het domein Raversijde is tot 1981 eigendom geweest van Prins Karel van België. Prins Karel is de broer van Koning Leopold III, die bij het begin van de Tweede Wereldoorlog de koninklijke macht verliest door toedoen van de Belgische Regering in Ballingschap (de zgn. Koningskwestie). Na de bevrijding van België wordt prins Karel benoemd tot regent, Dat blijft hij tot 1950, als kroonprins Boudewijn koning wordt. Hierna trekt Prins Karel zich terug op Raversijde.
Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog is de Belgische kust onderdeel van een Duitse kustverdedigingslinie (later ook wel de Atlantic Wall genoemd). Op het gebied van het domein Raversijde bouwt men verschillende militaire installaties. Op aandringen van Prins Karel worden deze grotendeels bewaard.
Uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog zijn twee waarneemposten en restanten van vier open geschutstellingen overgebleven.
Raversijde WO1: waarneempost met afstandmeter
Raversijde WO1: impressie van een geschutstelling
Raversijde WO1: waarneempost met afweergeschut
Van de kustverdediging uit de Tweede Wereldoorlog is veel meer bewaard gebleven: commandobunkers, personeelsruimten, geschutbunkers, werkruimten (o.a. een wapenwerkplaats) en overdekte gangen tussen deze plaatsen.
Raversijde WO2: 88 mm kanon
Raversijde WO2: overdekte gang
Raversijde WO2: hindernissen tegen landingsvaartuigen
Raversijde WO2: wapenwerkplaats
Raversijde WO2: 88 mm kanon in open stelling
Raversijde WO2: scheepsgeschut in een bunker
Maak jouw eigen website met JouwWeb