Dagje Franeker

 

Friesland juni/juli 2020          dag 9          zo 28 juni 2020          Franeker

 

Het is een fluitje van een cent: achterdeur van de camping nemen, linksaf, voorbij de AH rechtsaf, fietsbruggetje over de Noorder Gracht, en je hebt het centrum van Franeker bereikt.

 

We slaan de Zilverstraat in, en stoppen bij het Korendragershuisje. Dit is een voormalig tolhuisje, dus we nemen aan dat er moest worden betaald voor elke lading koren die de stad werd binnengebracht.

 

Franeker: Zilverstraat

 

Franeker: Korendragershuisje

We fietsen verder over de Eise Eisingastraat. Eigenlijk is dat de Zilverstraat, maar men heeft één kant van de gracht naar de beroemde bedenker van het planetarium vernoemd. Bij het Raadhuisplein zien we de twee meest markante gebouwen van Franeker: het stadhuis en het planetarium.

 

Franeker: stadhuis

 

Franeker: Planetarium

We fietsen verder over de Noord en komen uit op de Sjaardemastraat en de Vijverstraat. Aan de Vijverstraat zien we het heiligdom van de kaatssport: het Sjûkelân. Het lijkt op een gewoon grasveld, maar het wordt voor de PC omgebouwd tot de "grootste kaats-arena ter wereld". De PC (letterlijk: Permanente Commissie der Franeker Kaatspartij) is het prestigieuze kaats-kampioenschap dat jaarlijks in Franeker wordt georganiseerd.

 

Franeker: het Sjûkelân

 

Tegenover het Sjûkelân begint de Voorstraat, een van de statigste straten in Franeker. 

 

Franeker: Museum Martena aan de Voorstraat

 

Franeker: statige huizen aan de Voorstraat

We fietsen nog wat verder, langs de St. Franciscuskerk, over de Heerengracht en over de Academiestraat. Het begint inmiddels wat te betrekken, dus we besluiten om maar weer naar de camping terug te gaan.

 

 

dag 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dag 10

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb