Dagje Leeuwarden

 

Friesland juni/juli 2020          dag 11          do 30 juni 2020          Leeuwarden

 

De fietsroute van Lekkum naar het centrum van Leeuwarden loopt via Snakkeburen. Dat is een fraai buurtschap aan de Dokkumer Ee

 

Leeuwarden: Snakkeburen

 

We fietsen verder naar het centrum van Leeuwarden en komen op de Nieuwestad. Hier staat de waag. Aan het einde van de Nieuwestad gaan we naar links, op zoek naar het Zaaiveld/Wilhelminaplein. Dit plein is een voorbeeld van de confrontatie die klassiek en modern met elkaar aangaan. Tegenover het neoclassicistische Gerechtshof staat het hypermoderne Fries Museum. 

 

Leeuwarden: Waag

 

Leeuwarden: Gerechtshof

Leeuwarden: Fries Museum

We rijden weer terug, steken de Nieuwestad over en bekijken de Kleine Kerkstraat, de gezelligste winkelstraat van Leeuwarden (zo wordt beweerd). Aan het einde van de Kleine Kerkstraat begint de Grote Kerkstraat, met, aan het begin, het Princessehof. Aan het andere einde van de Grote Kerkstraat staat de naamgever: de Grote of Jacobijnerkerk,

 

Leeuwarden: Kleine Kerkstraat (met Achmeatoren)

 

Leeuwarden: Princessehof aan de Grote Kerkstraat

Leeuwarden: Grote of Jacobijnerkerk

Ga je vanuit de Kleine Kerkstraat de Bagijnestraat in, dan kom je op het Hofplein. Daar staat het stadhuis van Leeuwarden, met daaraan gekoppeld, de latere uitbreiding.

 

Leeuwarden: Bagijnestraat (met Oldehoven)

 

Leeuwarden: Stadhuis

Leeuwarden: uitbreiding Stadhuis

Vanaf het Hofplein is het een kleine stap naar het Gouverneursplein en de Eewal. Daar vind je het uitgaansgebied van de stad.

 

Leeuwarden: Gouverneursplein

 

Leeuwarden: Eewal

 

p.s. net zoals bij het bezoek aan Dokkum is het weer vandaag verre van aangenaam. Daarom hebben we ook onze foto's van Leeuwarden vervangen door vrolijker foto's uit het publieke domein.

 

 

dag 10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dag 12

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb