Fietsen door Gent

 

Vlaanderen najaar 2019          dag 11          za 12 oktober 2019          dagje Gent         0 km

 

overzichtskaart

 

We fietsen vandaag door Gent. We nemen de fietsroute langs de Leie, steken deze over bij de Jakobijnenstraat, gaan verder via de Predikherenlei en komen zo op de Graslei. Vanaf de Sint-Michielsbrug heb je een mooi uitzicht op de drie torens van Gent: Sint-Niklaaskerk, Belfort en Sint-Baafskathedraal. De Graslei en de tegenoverliggende Korenlei zijn ook zeer de moeite waard met een fraaie verzameling patriciërshuizen.

Gent: drie torens op een rijtje

 

Gent: de Graslei

Gent: de Korenlei

We fietsen via de Jan Breydelstraat naar het Sint-Veerleplein. Ook daar staan prachtige huizen. De poort van de voormalige Vismijn maakt indruk.

 

Gent: Sint-Veerleplein

 

Gent: Sint-Veerleplein

Gent: poort van de voormalige Vismijn

Draai je je om, dan zie je het Gravensteen, ooit het verblijf van de Graven van Vlaanderen.

 

Gent: Gravensteen

Gent: Gravensteen

We fietsen weer terug naar de Graslei voor een lunch. Hierna zoeken we het Sint-Baafsplein op. Aan de westzijde staat het Belfort, aan de oostzijde staat de Sint-Baafskathedraal. Het Belfort hebben we al eens beklommen. We besluiten om nog maar eens de kathedraal binnen te gaan om te zien hoe het gaat met het Lam Gods. Het kunstwerk staat tegenwoordig in een geconditioneerde glazen kast in een kleine kapel. De ruimte aan de achterzijde van het veelluik is behoorlijk krap. Het is erg druk bij het Lam Gods, zodat je maar een globale indruk krijgt van het werk van de gebroeders van Eyck. 

 

Gent: terug op de Graslei

Gent: het Belfort

Gent: de Sint-Baafskathedraal

Gent: de Sint-Baafskathedraal

 

We nemen een kijkje op de Botermarkt/Poeljemarkt en zien daar de moderne Stadshal staan. Bijzonder, hoe goed dat moderne gebouw past in die klassieke omgeving.

 

Gent: Stadshal

 

We laten de middeleeuwen achter ons en fietsen verder over de Limburgstraat en de Vlaanderenstraat naar het Begijnhof OLV ter Hoyen. Dat valt een beetje tegen (het Brugse Begijnhof is veel authentieker). 

Gent: Begijnhof OLV ter Hoyen

 

We fietsen terug naar het centrum, langs de Sint-Jacobskerk en over de Vrijdagmarkt (waar het ook op zaterdag markt is), en dwalen wat door het Patershol, een van de oudste wijken van Gent. Via de Kraanlei (met zicht op het Groot Vleeshuis) komen we weer terug op het Sint-Veerleplein. 

 

Gent: de Leie bij het Patershol

 

Gent: het Patershol

Gent: Kraanlei

Gent: het Groot Vleeshuis

 

Vanaf het Sint-Veerleplein fietsen we weer naar de buzz. Eerdere ervaringen worden bevestigd: Gent is een gezellige stad.

 

 

dag 10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dag 12

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb