Fietsen rond het Sneekermeer

 

Friesland juni/juli 2020          dag 3          ma 22 juni 2020          Rondje Sneekermeer         32,6 km

 

 

A.  VAN PASVEER NAAR TERHERNE

Het eerste deel van de fietstocht gaat door een typisch Fries weidelandschap naar de jachthaven Sneekerhof aan het Terhornstermeer. Daar vertrekt het pontje naar Terherne

 

Bij de jachthaven zien we de eerste tekenen van Corona in Friesland. In een korf staan 6 gemarkeerde stokken. Alleen 'houders' van zo'n stok mogen aan boord van het pontje. 

onderweg naar het Sneekermeer: Fries landschap

 

We bellen het mobiele nummer van de pontbaas om te melden, dat wij aan de overzijde staan te wachten. Vanaf Terherne kan hij nl. de aanlegplaats in de jachthaven niet zien.

Na ongeveer 10 minuten is daar het Terhornster pontje. Dat is, technisch gezien, vrij bijzonder. Het is een flinke rechthoekige bak met een metalen tentdak. Dat tentdak ligt vol met zonnecellen. Die leveren genoeg energie om de hele dag op en neer te varen.

Midden op het Terhornstermeer is de pont heel even binnen het bereik van een GSM-mast. Alleen daar kan worden gepind.

het Terhornsterpontje in aantocht

 

 

B.  VAN TERHERNE NAAR RUFUS

Na een lunch bij Eetcafé Portunus fietsen we langs de oever van het Sneekermeer richting Goingarijp. Het fietspad slingert langs de oever van het meer. Het is goed te zien, dat het Sneekermeer niet alleen een belangrijke rol speelt voor de watersport. Het is ook een onderdeel van het Prinses Margrietkanaal. Er vaart regelmatig een vrachtschip voorbij.

Voorbij Goingarijp verlaten we het meer en rijden we weer door het Friese weidelandschap. Na 2,5 km slaan we een zandpad in, dat ons via het natuurgebied de Zwettepoel naar de Noarder Alde Wei leidt. Daar nemen we het tweede pontje van de dag. We steken over naar de uitspanning Rufus aan het Water.

Langs het Sneekermeer

 

 

C.  VAN RUFUS NAAR PASVEER

Na een prettige pauze bij Rufus rijden we verder naar de camping. De route is behoorlijk saai. We rijden over fietspaden langs de Nije Dijk (een vrij drukke provinciale weg) en de Stadsrondweg.

 

 

dag 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dag 4

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb