DOOR DE WOLKEN DWARS DOOR DE PICOS

 

Spanje en Portugal 2019          dag 48          do 20 juni 2019          Ribadesella - Potes          191 km

routekaart


Na een rit van 191 erg bochtige kilometers staan we op een camping in Potes.

Van onze vorige reis weten we nog, dat Marij gelijk heeft: als het mooi weer is, zijn de Picos prachtig. Helaas Is het weer vandaag allesbehalve mooi: het miezert regelmatig, en als het niet miezert, dan is er nog dat wolkendek dat maar niet over de bergen kan komen. Vooral aan de noordzijde van de Picos zitten we regelmatig in de wolken.

Niet alleen het weer is bepalend vandaag. Ook de wegomstandigheden zijn van invloed op het verloop van de dag. Dat begint al in Covadonga (Ribadesella > Arriondas > Cangas de Onis > Covadonga). Nog niet zo lang geleden kon je met eigen vervoer naar de meren boven Covadonga. Nu is de weg ná Covadonga in het hoogseizoen alleen nog maar geopend voor lokale touringcars en taxi’s. Deze ondernemers hanteren forse tarieven. Daarnaast is er bij de meren waarschijnlijk weinig zicht. Daarom gaan we, in afwijking van het plan, maar niet naar de meren. We bekijken wel nog even de basiliek van Covadonga en de grot Santa Cuevas.

onderweg naar Covadonga

 

de grot Santa Cueva

de grot Santa Cueva

de basiliek van Covadonga

 

Terug in Cangas de Onis nemen we de N-625 richting Riaño. Na Vega de Pervis stuiten we echter op een omleiding. De N-625 is gestremd. We worden omgeleid via het AS-261. Deze volgt het dal van de Ponga, een schitterende route, zo onder in de diepe kloof van het riviertje, tussen kaarsrechte granieten wanden. 

 

het dal van de Ponga

 

het dal van de Ponga

het dal van de Ponga

Bij San Juan de Beleño worden we de PO-2 opgestuurd. De borden “verboden voor voertuigen zwaarder dan 4 ton” (de buzz is 3,5 ton) zeggen al genoeg. De weg klimt stevig, en is op sommige stukken zó smal, dat zelfs tegenliggende motoren alleen met moeite voorbij kunnen. Daar komt nog eens bij, dat we op de top van de PO-2 dik in de wolken zitten, en dat er ook nog eens rekening moet worden gehouden met loslopende koeien. Het is dan ook een hele opluchting als we weer op de N-625 komen.

 

op de PO-2

 

op de PO-2

op de PO-2

Volgens plan zullen we een stukje na Oseja de Sajambre een zijweg door het Valdeon-dal nemen. We aarzelen even, maar we hebben het toch maar gedaan. Bij mooi weer is dit een van de mooiste stukken van de Picos, want bij Poseda de Valdeon kom je bijna aan de voet van een paar stevige tweeduizenders. Helaas, die toppen zitten vandaag dik in de wolken. Toch is deze route de moeite waard, want eenmaal over de col (de Puerto de Pandetrave) rijden we door een groen deel van de Picos richting Portilla de la Reina. Daar nemen we de N-621 naar Potes.

 

onderweg naar Poseda de Valdeon

 

de toppen liggen in de wolken

onderweg naar Portilla de la Reina

onderweg naar Portilla de la Reina

 

onderweg naar Portilla de la Reina

Portilla de la Reina

Ook op de N-621 moeten we over een col (de Puerto de San Glorio). Bijna het hele stuk van deze col naar Potes zitten we in de wolken die vanuit het noordoosten komen aanzetten, en maar niet over de Picos kunnen komen.

 

richting Potes

 

vlak voor Potes klaart het op

Het oorspronkelijke plan wil, dat we niet direct naar de camping gaan, maar eerst nog vanuit Potes naar Fuente Dé rijden. Dat is het hoogste punt dat je in de Picos met de auto kunt bereiken. In verband met het weer stellen we die rit maar uit.

 

 

dag 47

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb