DOOR HET NATIONALE PARK PINEDA GERÊS

 

Spanje en Portugal 2019          dag 40          wo 12 juni 2019          Braga - Âncora          172 km

routekaart


Na een rit van 171 km staan we op een camping in Âncora.
 
In Braga nemen we de N103 richting Chaves. Ter hoogte van Vieira do Minho slaan we af naar de N304. Na het stuwmeer in de Rio Cavado rijden we via N308-1 het nationale park Peneda-Gerês binnen. Het park ligt zowel in Spanje als in Portugal. Je vindt er vrij hoge toppen, diepe kloven, watervallen, warmwaterbronnen. Delen zijn bijzonder dichtbebost, dan weer rijdt je tussen kale, stenige hellingen.
 

zicht op Pinada-Gerês

 

Tot aan Gerês is de weg uitstekend. Daarna komen vele haarspeldbochten die allemaal met spekgladde kinderkopjes zijn bestraat. Hier moet je tijdig terugschakelen naar de eerste versnelling en kalm de bocht nemen.

Als we alle haarspeldbochten hebben gehad, worden we verrast door een paar petten die tol willen incasseren voor het gebruik van het bovenste deel van de weg door het park. Als tegenprestatie voor het betalen van de tol wordt de weg dramatisch: behoorlijk smal, en vol met gaten en kuilen. Gelukkig komen we alleen maar bescheiden personenwagens tegen, en geen dikke campers, want dan hebben we een dik probleem. Bij de Portugees-Spaanse grens is het over met de spanning. Het Spaanse deel van de weg is nagenoeg perfect. In Lobios gaan we linksaf, richting Portugal, langs de Rio Lima.

 

de tolweg door het nationale park

 

stenige hellingen

langs de Rio Lima

Bij Lindoso stoppen we even om te kijken naar een oude vesting en naar de voor deze streek kenmerkende voorraadschuurtjes (door de grote platte stenen tussen de poten en de bergruimte is de voorraad onbereikbaar voor ongedierte).

 

de vesting van Lindoso

 

de voorraadschuurtjes van Lindoso

Vanaf Ponte de Lima rijden we over de IC28, A27 en A28 naar de camping.

 

 

dag 39