VIA GUIMARÃES EN BOM JESUS NAAR BRAGA

 

Spanje en Portugal 2019          dag 38          ma 10 juni 2019          Vila Nova de Gaia - Braga          102 km

routekaart


Na een rit van 102 km staan we op de gemeentecamping van Braga.

Vanochtend steken we via de Ponte da Arrábida (A1) de Douro over. Na een klein stukje A20 draaien we de N14 op. Bij Trofa slaan we rechtsaf, de N104 op. Aan het einde van deze weg nemen we de N105 naar Guimarāes. In die plaats bezoeken we het kasteel. Al rond 950 werd aan de bouw van het kasteel begonnen. Het is in de loop van de tijd regelmatig aangepast. Momenteel bestaat het uit een flinke donjon met een imposante kasteelmuur. Goed te zien is, dat het kasteel ooit een woonfunctie heeft gehad, want in een van de kasteelmuren zitten vensters. Er hangt ook een schouw aan die muur.
 

het kasteel van Guimarães

 

het kasteel van Guimarães

donjon van het kasteel van Guimarães

het kasteel van Guimarães

 

Vanaf Guimarāes rijden we via de N101 richting Braga. Bij Caldelas beginnen we aan een binnendoortje naar Bom Jesus (M585 en N390). We parkeren de buzz beneden, vlak bij de Elevador: twee wagentjes op rails, onderling verbonden met een kabel. Het bovenste wagentje wordt gevuld met water, waardoor het zwaarder is dan het onderste wagentje. Als de remmen worden gelost, daalt het zwaardere bovenste wagentje en trekt daarmee het lichtere onderste wagentje omhoog. Is het zwaardere wagentje beneden aangekomen, dan wordt het water automatisch geloosd. Tegelijkertijd wordt het nieuwe bovenste wagentje gevuld met water, zodat de rollen zijn omgedraaid.

Bom Jesus heeft overeenkomsten met het Santuário van Lamego: een barokke kerk boven aan een flinke barokke trappartij. Er zijn ook verschillen. Bom Jesus is beter onderhouden dan Lamego. De kerk van Bom Jesus is groter en rijker versierd. De barokke trap van Lamego is een stuk groter. De totale klauterpartij is bij Bom Jesus echter weer flink wat groter, want er liggen ook veel eenvoudige traptreden verborgen in het bos. De relatie met de omgeving is intenser in Lamego: Bom Jesus ligt tussen de bomen, het Santuárium van Lamego is onderdeel van de stad. Lamego kent geen waterballastbaan. Tot slot: Bom Jesus is veel toeristischer, met winkeltjes en terrasjes rond de kerk, Lamego is veel ingetogener.

Wij laten dit keer de trappen voor wat zij zijn en nemen een retourtje voor de elevador. De klassieke opname “de trappen van onderaf” is  dus niet zelfgemaakt.

 

de elevador van Bom Jesus

 

Bom Jesus

Bom Jesus

Bom Jesus: de trap van bovenaf gezien

 

 

Bom Jesus: de trap van onderaf gezien

dag 37