WAT IS HET GEZELLIG IN PORTO

 

Spanje en Portugal 2019          dag 37          zo 9 juni 2019          Vila Nova de Gaia          0 km


Volgens sommige campinggenoten kunnen we het best met de lijnbus naar Porto gaan. Andere mensen op de camping vinden de fietstocht naar Porto, langs de kust en vervolgens langs de Douro, prima, maar eenmaal in Porto doe je er verstandig aan om de fiets aan een lantaarnpaal vast te maken en lopend het centrum te bezoeken. Het centrum is immers vrij klein, maar de hoogteverschillen daarentegen erg groot.

Wij lappen beide adviezen gevoeglijk aan onze laars:
1. er is hier een prima fietspad langs het water naar Porto; geen lijnbus voor ons vandaag,
2. we willen verder dan alleen het centrum; dat is te ver om te lopen; geen fietsen aan een lantaarnpaal dus,
3. we menen met onze fietsen de “gevreesde” hellingen wel de baas te kunnen; zijn we immers niet ooit fietsend de steile weg naar Schloss Neuenschwanstein omhoog gegaan. 

De fietstocht langs het water (pakweg 10 km) is aanvankelijk heel erg comfortabel: een vrijliggende fietsroute van roodgekleurd asfalt. Na 5 km is het asfalt echter op, en moeten we over kinderkopjes gewoon over de weg rijden. Dat gaat echter goed. 

Onderweg rijden we door Afurada, ooit een klein vissersdorpje, nu een van de belangrijkste uitgaanswijken van Gaia. Nergens, zo wordt gezegd, eet je de vis zo lekker als hier. Vlak voor de bekende Luiz I brug ligt de wijk waar alle bekende Porthuizen zijn gevestigd. We zien o.a. Sandeman en Offley.

 

de Luiz I brug

 

zicht op de oude stad

de Luiz I brug van dichtbij

de oude stad, gezien vanuit Gaia

 

de oude stad, gezien vanuit Gaia

We steken de rivier over via de onderste verdieping van de Luiz I brug. Als fietser ben je sneller aan de overkant dan als automobilist, want je kunt de file op de brug (zebrapad aan het einde) gewoon links inhalen; de tegenliggers gaan wel opzij. Aan de Porto-kant gaan we linksaf, over de promenade bij het oude centrum (Ribeira). Heel gezellig, al die terrasjes, al die mensen (vooral Portugezen die de zondag vierden), al die gekleurde huizen aan de rivier. Aan het einde van de promenade beginnen we aan de hellingproef: gewoon een klein verzet kiezen met maximale ondersteuning, lekker midden op de weg rijden, zodat auto’s niet kunnen passeren.

 

Ribeira

 

de hellingproef

 

Aan het eind van de klim komen we op de Av. dos Aliados, een van de grotere pleinen in het centrum. Daar staat een aantal grote tv-schermen, want de troostfinale en de finale van de Nations Cup worden vandaag gespeeld. Plotseling komen alle Engelse supporters in beweging, want de politie vindt het blijkbaar beter dat zij op een andere plek naar hun wedstrijd gaan kijken. Het is best wel onheilspellend, die Engelse horde die ineens in onze richting loopt.

 

veel Engelse supporters bij de Mac

 

plotseling komen de Engelsen in beweging

We fietsen  verder naar het park waar de oranje-fanzone is ingericht. Het is er nog niet zo druk, maar het is misschien ook nog een beetje vroeg.

 

het is (nog) betrekkelijk rustig in de oranje-fanzone

 

het is (nog) betrekkelijk rustig in de oranje-fanzone

We fietsen terug naar het centrum, bekijken de kathedraal (van buiten), en gaan over de bovenste verdieping van de Luiz I brug weer naar Gaia. Opvallend is, dat die verdieping wordt gedeeld door de metro/sneltram en vele voetgangers. 

 

de Torre dos Clérigos rijst boven alles uit

 

de kathedraal van Porto

de bovenste verdieping van de Luiz I brug

vanaf de brug: Gaia, het centrum van de port-productie

 

vanaf de brug: de Douro stroomopwaarts

vanaf de brug: het Mosteiro da Serra do Pilar

Eenmaal in Gaia dalen we weer af naar de Douro, waar we temidden van de beroemde Porthuizen een terrasje opzoeken. Daar zitten we geruime tijd naar het passerende publiek te kijken.

 

 

dag 36