LANGS DE DOURO NAAR PORTO

 

Spanje en Portugal 2019          dag 36          za 8 juni 2019          Lamego - Vila Nova de Gaia          139 km

routekaart


Na een rit van 139 km staan we op een camping in Vila Nova de Gaia. Gaia ligt tegenover Porto aan de Douro. Gaia heeft ruim 300.00 inwoners, en is daarmee toch een stukje groter dan Porto. Toch wordt Gaia gezien als een voorstad van Porto.

Eergisteren hebben we kennisgemaakt met de Douro tussen Pinhão en Régua. Op dat stuk heeft het Dourodal hoge, niet al te steile hellingen, zodat er veel plaats is voor wijnbouw. Westelijk van Régua zijn de hellingen lager en steiler, zodat het aandeel wijnbouw behoorlijk zakt. Westelijk van Resende is het nagenoeg gedaan met de wijnbouw langs de rivier. Op sommige delen zijn de oevers bijna loodrecht.

We volgen vanaf Régua de N222. Deze loopt aan de zuidzijde van de Douro, vrijwel steeds hoog boven de rivier. Regelmatig heb je een schitterend uitzicht op de rivier, maar slechts zelden is er de gelegenheid om een foto te nemen.
Bij Ribadouro steken we over naar de noordelijke oever van de Douro. Vlak daarvoor zien we trouwens aan de overkant een trein op de Douro-lijn rijden.
Voorbij Ribadouro volgen we de N108. Deze weg brengt je uiteindelijk in de buurt van Porto.
 

de Douro tussen Régua en Resende

 

de Douro tussen Régua en Resende

nogal intensief bewoond

daar rijdt een trein langs de Douro

 

 

en hier stopt die trein op een stationnetje

de Douro tussen Resende en Ribadouro

dag 35