DAGJE LAMEGO

 

Spanje en Portugal 2019          dag 35          vr 7 juni 2019          Lamego          0 km


Er zijn twee redenen om nog een dagje in Lamego te blijven:
1. het is iets te veel sjouwwerk om in de ochtend snel even Lamego te doen om daarna via de Douro-route naar Porto te jakkeren,
2. nu het Nederlands voetbalelftal van Engeland heeft gewonnen, en daardoor op zondag in Porto de finale speelt van de Nations Cup, lijkt het ons wel iets hebben om op zondag de sfeer in Porto te proeven (ipv op de geplande zaterdag); Ted heeft zijn oranje bretels bij zich, en we zijn aan het brainstormen, wat we kunnen doen met vier oranje kussenslopen.

We lopen vanochtend naar het Santuário de Nossa Senhora dos Remédios. Dat is betrekkelijk dicht bij de achteruitgang van de camping (pakweg 700 meter) en min of meer op dezelfde hoogte.
De kerk is barok. Er is behoorlijk wat met bladgoud gestrooid, vooral bij het monumentale altaarstuk, en er zijn enige fraaie azulejos langs de wanden. Centraal in het altaarstuk bevindt zich de Senhora die door menig bedevaartganger wordt aangeroepen ter verlichting van de noden (vandaar de naam van de kerk).

De trap van het Santuário naar het stadje is
1. met 686 treden indrukwekkend lang, zowel omlaag als omhoog,
2. op de bordessen of patio’s onderweg voorzien van fonteinen, obelisken, standbeelden en prachtige, grote azulejos met bijbelse voorstellingen.
 
 

uitzicht vanaf de camping

 

het Santuário van opzij

het Santuário gezien vanaf de bovenste patio

het Santuário

 

het Santuário

het Santuário

de sacristie van het Santuário

 

halverwege de trap

halverwege de trap

azulejo

 

azulejo

de volledige trap, gezien vanuit Lamego

Als je in het stadje de bedrijvige centrale weg afloopt, dan kom je eerst bij de Capela Esperito Santo. 

 

Capela Esperito Santo

 

Capela Esperito Santo

Loop je verder, dan kom je vanzelf bij de kathedraal van Lamego. De bouw is begonnen in 1129. De klokkentoren vertoont nog duidelijke romaanse kenmerken, maar de gevel is in de loop der tijd gotisch geworden. Je denkt in een gotische kathedraal binnen te komen, maar het huidige interieur is uitgesproken barok en rococo: veel bladgoud en rijkelijk voorzien van schilderingen (gemaakt door de schilder die ook verantwoordelijk is voor de azulejos van de trap).

 

de kathedraal van Lamego

 

 

de kathedraal van Lamego

de kathedraal van Lamego

dag 34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb