OP DE FIETS NAAR NAZARÉ

 

Spanje en Portugal 2019          dag 25          di 28 mei 2019          Nazaré          0 km


Geprezen zij de uitvinder van de e-bike. Wat een klimwerk is het, om in Nazaré te komen (en er weer uit), en wat een wind staat er hier vandaag.

We fietsen eerst naar O Sitio (Nazaré-Noord of Hoog-Nazaré). Het is gezellig druk op het hoofdplein (Largo de Nossa Senhora da Nazaré). De notenvrouwtjes zijn er nog steeds. Het is vrij druk in de kapel van Onze Lieve Vrouw van Nazaré, waar, volgens de overlevering, ooit een vrij primitief beeld van Maria heeft gestaan, gesneden door Sint Jozef, haar echtgenoot, en beschilderd door Sint Lucas, een van de evangelisten. Nu staat er in de kelder van de kapel een replica van het beeld.
 

Largo de Nossa Senhora da Nazaré

 

Nossa Senhora da Nazaré

notenvrouwtje in Nazaré

in de kapel van Onze Lieve Vrouw van Nazaré

 

Maria-beeld in de kelder van de kapel

Vanaf de Miradouro do Suberco heb je een fraai uitzicht op Nazaré, met z’n baai en z’n haventje. Dat haventje was er in 1987 nog niet. Toen werden de vissersbootjes nog met ossen het strand op of het water in gesleept.

De tocht naar het fort en de vuurtoren breken we halverwege af. Er staat zó veel wind, dat het niet verantwoord is om verder te gaan. Nazaré staat bekend om zijn megagolven (tot 30 m hoog), maar de omstandigheden zijn vandaag niet zo gunstig.

 

Nazaré met strand en haventje

 

soms zijn de golven hier 30 meter hoog

We dalen af naar laag-Nazaré (dat is flink knijpen in de remmen) en rijden door de de oude stad naar het strand. We zijn toch wel enigszins teleurgesteld, want Nazaré heeft vrij veel van zijn ooit zo pittoreske karakter ingeleverd. Was het ooit een bedrijvig vissersplaatsje, het is nu een badplaats met een boulevard vol met horeca. De smalle straatjes die haaks op het strand staan, zijn er nog wel.

 

de boulevard van Nazaré

 

 

de tandradbaan tussen Nazaré en O Sitio

dag 24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb