VIA MONSARAZ NAAR ÉVORA

 

Spanje en Portugal 2019          dag 18          di 21 mei 2019          Ourique - Évora          230 km

routekaart


We staan nu op de Orbitur-camping in Évora.  

Voor de spoorzoekers: over de IC1 naar Ourique, vandaar over de IP2 naar Beja en Portel, vervolgens over de M538 en de N255 naar Reguengos de Monsaraz, over de N256 en de M514 naar Monsaraz, terug naar Reguengos en over de N256 en de IP2/N18 naar Évora.

Tegen lunchtijd komen we in Monsaraz aan. Na de picknick onder de stadsmuur, met een prachtig uitzicht op het belangrijkste zoetwaterreservoir van Portugal (ontstaan door de aanleg van een stuwdam bij Alqueva), lopen we het ommuurde middeleeuwse stadje in. Het ligt, met een heus kasteel, strategisch op een heuvel. De witgekalkte huisjes liggen aan vrij smalle pittoreske straatjes die zijn geplaveid met kleine (inmiddels spiegelgladde) keitjes.
 

eerste blik op Monsaraz

 

uitzicht tijdens de picknick in Monsaraz

straatje in Monsaraz

straatje in Monsaraz

 

doorkijkje in Monsaraz

laatste blik op Monsaraz

Vervolgens rijden we naar de camping van Évora, waarna we op de fiets de stad ingaan. Évora was al bewoond door de Romeinen (er staat een oude Romeinse tempel en er is nog een aquaduct). Het heeft zich ontwikkeld tot een vrij grote ommuurde middeleeuwse stad met pleinen, kerken en vooral veel smalle hobbelige straatjes. Het is er behoorlijk druk, want iedereen wil kennelijk met de auto door die smalle, vaak behoorlijk steile, altijd bijzonder hobbelige straatjes naar zijn eigen voordeur. Fietsers op straat zijn dan maar hinderlijk, want je kunt ze niet passeren en ze gaan niet snel genoeg. Wat een herrie maken al die autobanden op die ongelijke kinderkopjes. Opvallend: verschillende bogen van het aquaduct zijn dichtgemetseld, met een deur erin. Blijkbaar kun je ook daar wonen. De straatjes rond het hoofdplein zijn autovrij. Daar is het aangenaam vertoeven.

 

Praca do Giraldo (hoofdplein van Évora)

 

Romeinse tempel in Évora

het aquaduct van Évora

wonen in een aquaduct

 

 

straatje in Évora

het is gezellig in het centrum van Évora

dag 17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb