VAN HET UITERSTE PUNTJE DWARS DOOR DE SERRA

 

Spanje en Portugal 2019          dag 17          ma 20 mei 2019          Lagos - Ourique          191 km

routekaart


We zijn op een camping in de buurt van Ourique. 

Het eerste deel van de tocht gaat langs de zuidkust naar het uiterste puntje van Portugal: Cabo de São Vicente. Als je op de landkaart kijkt, dan zie je duidelijk dat deze kaap helemaal niet het meest westelijke puntje van Portugal is, maar dat wisten ze ten tijde van de grote ontdekkingsreizen nog niet. De kaap was het laatste stuk van het vasteland dat men bij het uitvaren zag. Lagos was immers de thuishaven van de ontdekkingsreizigers.

De kaap is best indrukwekkend. Een ding staat vast: het weer is er stukken beter dan vorig jaar op de Noordkaap. Het is er ook een stuk goedkoper.
 

Cabo de São Vicente

 

Cabo de São Vicente

Cabo de São Vicente

Van de kaap rijden we terug naar Sagres. Daar bezoeken we het fort. Bij aankomst maakt het een stoere indruk. De landzijde is nog geheel intact. Van de zeezijde is nog maar een vrij klein deel bewaard gebleven. Het is dus eigenlijk nog maar een half fort. Vanaf het fort heb je een mooi uitzicht op Cabo de São Vicente.

 

het fort bij Sagres

 

zicht op Cabo de São Vicente vanaf het fort bij Sagres

Vanuit Sagres rijden we via de N268 naar het noorden. We hebben een prima picknick bij het Praia da Bordeira.

 

picknick bij Praia da Bordeira

 

In Aljezur (we rijden inmiddels over de N120) nemen we de N267 naar Monchique. Deze weg gaat dwars door de Serra de Monchique. Een serra is voor Portugese begrippen een gebergte of een bergketen, maar in het Europese gebergtenklassement staat de Serra de Monchique ergens tussen de Ardennen en de Vogezen. In de buurt van Monchique slaan we af naar de Fóia, met 902 meter de hoogste top van de serra. Vanaf daar heb je een vrij uitzicht over het westelijke deel van de Algarve. Je ziet Portimão en Lagos duidelijk liggen.

 

uitzicht (op Portimão) vanaf de Fóia

 

de oostelijke Serra de Monchique, gezien vanaf de Fóia

Vanaf Monchique gaan we verder oostwaarts over de N267. Dit deel van de serra is zwaar getroffen door de massale bosbranden van vorig jaar. Dat levert een behoorlijk triest beeld op, maar we zien ook, dat de natuur al begonnen is om zich te herstellen. 

 

brandschade, maar de natuur herstelt zich vrij snel

 

Aan het einde van de N267 nemen we de IC1 in noordelijke richting  . We zitten nu in de heuvelachtige uitlopers van de Serra de Monchique.

 

op de camping bij Ourique

 

 

dag 16