DIT MAG NOOIT WORDEN VERGETEN

 

Spanje en Portugal 2019          dag 02          zo 5 mei 2019          Melun - Aixe-sur-Vienne          411 km

 
We zijn weer 411 km verder. We staan op de Camping Municipal van Aixe sur Vienne, een klein plaatsje ten zuiden van Limoges.

Het eerste deel van de reis (Melun - Fontainebleau - Nemours - Montargis - Gien - La Chapelle d’Angillon - Vierzon) verloopt een beetje traag. Blijkbaar zijn alle Roma en Sinti met hun busje met daarachter een kanjer van een caravan (vroeger reden ze met grote Tabberts, maar tegenwoordig zijn het vooral Fendts) op weg naar een bijeenkomst. Daarom zijn we blij om bij Vierzon de A20 naar Limoges op te draaien (tolvrij). Iets ten noorden van Limoges nemen we de D2007 richting Perigueux en vervolgens de N141 richting Angoulême. Op die weg nemen we de afslag naar Oradour-sur-Glane.

De titel van dit verslag heeft betrekking op Oradour-sur-Glane. Er is waarschijnlijk geen enkele plek in Frankrijk die zoveel trieste herinneringen oproept aan de tweede wereldoorlog. Tijdens de dagen die volgden op D-Day kwam het Franse verzet massaal in actie om de Duitsers te hinderen bij het sturen van versterkingen naar de Normandische invasiestranden. Bij die acties werd een Duitse SS-generaal ontvoerd. De Duitsers besloten, een vergeldingsactie uit te voeren. Het is onduidelijk, waarom zij daarbij Oradour-sur-Glane hebben uitgekozen.

Tweehonderd SS’ers omsingelden het dorp. De mannen van het dorp werden op verschillende plaatsen gefusilleerd, de vrouwen en kinderen werden opgesloten in de kerk, die vervolgens in brand werd gestoken. Tot slot werd het hele dorp opgeblazen en in brand gezet. Op bevel van Charles de Gaulle is het vernietigde plaatsje onaangeroerd gebleven en tot nationaal monument verklaard.
 

eerste blik op Oradour

 

eerste stappen in Oradour

 

de hoofdstraat van Oradour

 

de auto van de dokter

 

nog een paar auto's

 

en een fiets

 

de hoofdstraat ter hoogte van de kerk

 

de kerk van Oradour

 

de kerk van Oradour

 

wat ligt daar bij het altaar?

 

dit ligt daar bij het altaar!

 

een naaimachine

 

nog een, van een bekend merk

 

 

afgeslacht en verbrand; zes mannen konden ontsnappen

zó zag de hoofdstraat van Oradour er eens uit

dag 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb