DE KOP IS ER VAN AF

 

Spanje en Portugal 2019          dag 01          za 4 mei 2019          Tilburg - Melun          501 km


We rijden vandaag naar Melun, iets voorbij Parijs. Dat is een rit van 501 km, waarmee we op de eerste dag al ongeveer 7% van de geplande afstand hebben afgelegd. 
 
Voor deze reis naar Spanje en Portugal zijn België en Frankrijk vooral doorreislanden (alhoewel we morgen in de buurt van Limoges wél een culturele stop zullen maken). Daarbij hebben we als stelregel, dat we in Frankrijk niet over de tolwegen rijden (tenzij het echt niet anders kan). Ook willen we, om de drukte te ontlopen, enige afstand tot Parijs bewaren.
 
We vertrekken rond half tien, uitgezwaaid door onze buren Paul en Jeannette (dat is inmiddels een goede gewoonte). We rijden via Breda naar Antwerpen, waar we de afslag naar Brussel nemen. Bij Brussel volgen we de westelijke ring, de E19, ook al hebben TomTom en Google Maps een duidelijke voorkeur voor de oostelijke ring. Als je de E19 maar blijft volgen (en dat doen we al sinds we bij Hazeldonk de grens zijn overgestoken), dan kom je vanzelf in de buurt van Mons (Bergen). Onderweg krijgen we met onze eerste stortbui van de dag te maken. Er zullen er nog verschillende volgen, afgewisseld door zonnige perioden.
 

stortbui tussen Brussel en Mons (Bergen)

 

de eerste druppels

Bij Mons willen we de R5 richting Maubeuge nemen, maar er wordt ter plaatse behoorlijk aan de E19 gesleuteld. De afslag naar de R5 is niet te vinden (dat kan aan ons liggen), dus we rijden nog een flink stuk verder, nemen een afrit en keren via de tegenoverliggende toerit terug naar Mons, en vinden aldaar nu wél een afrit naar de R5. In Maubeuge, het is door al die stortbuien  inmiddels afgekoeld tot 5ºC, kiezen we voor de N2. We rijden langs Laon en Soissons tot aan vliegveld Charles de Gaulle. Daar begint voor ons La Francilienne (A104/N104), de buitenste rondweg van Parijs (ongetwijfeld bekend bij bezoekers van Disneyland-Parijs). Deze weg brengt ons in Melun. Daar staan we op camping La Belle Etoile, aan de oever van de Seine.

 

op de camping in Melun

 

 

inleiding