VIA RONDANE NAAR LILLEHAMMER

 

Noorwegen 2017          dag 41          vr 28 juli 2017          van Grimsbu naar Lillehammer          178 km

routekaart


We rijden een klein stukje terug op de '29' naar Folldal, en nemen daar de '27' richting Ringebu. Rondane begint al meteen. Het is geen spectaculair gebied (geen gletsjer, geen kloof, geen haarspeldbocht, geen waterval), maar het is wel een heel bijzonder gebied. De bodem is er erg schraal, dus je ziet overal rendiermos (er zijn dan ook veel rendieren, maar die krijg je meestal niet te zien). Op de lagere gedeelten groeien ook nog sparretjes en dwergberkjes.
Op de Nationale Toeristische Wegen zijn vaak uitzichtpunten aangelegd die een artistieke uitstraling hebben. Ze zijn meestal ontworpen door architecten of beeldende kunstenaars. Op de Rondane komen we een bijzonder exemplaar tegen: een tentakelplatform dat kronkelt tussen de bomen.

 

de lage Rondane: rendiermos en dwergberkjes

 

de lage Rondane

het tentakelplatform

uitzicht over de lage Rondane

 

We maken even een zijsprongetje (de '219') om het kerkje van Sollia te bekijken. Helaas gesloten, net als veel andere monumenten in Noorwegen.

 

het kerkje van Sollia

 

het kerkje van Sollia

We gaan weer terug naar de '27' (richting Ringebu). Hier beginnen we aan het hoge deel van de route. Al snel zijn alle bomen verdwenen. Het is een slecht terrein voor struikrovers, want de spaarzame struikjes zijn niet hoger dan 20 cm. Het terrein is erg indrukwekkend. We hebben een prima plek gevonden voor de lunch, maar zijn niet de enigen die op dat idee zijn gekomen. Toch het vermelden waard, want het is een van de beste picknick's die we in Noorwegen hebben gehad.

 

begin van de hoge Rondane

 

hoge Rondane met lage struikjes

prima picknickplek

geen plaats voor struikrovers

 

prima picknickplek

Bij Ringebu komen we weer op de E6. Die volgen we tot aan Lillehammer. Hier pauzeren we nog even, voordat we aan de terugreis beginnen

 

 

dag 40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb