DAN MAAR OMGEDRAAID

 

Noorwegen 2017          dag 37          ma 24 juli 2017          van Stryn naar Bismo          182 km

routekaart


Het plan was, om vandaag via de Briksdalsbre naar Byrkjelo rijden. We rijden dus naar Stryn, daar nemen we de "60" richting Byrkjelo, in Olden gaan we linksaf via de "724" naar de Briksdalsgletsjer. Toen wij hier in 1986 waren, kwam de gletsjertong nog tot onder in het dal. Nu eindigt de gletsjer hoog boven het dal. Een overtuigend bewijs van de opwarming. We hebben de klauterpartij naar de gletsjer maar aan de jongere honden overgelaten.

in de verte: de Briksdalsbre

 

ooit kwam de gletsjertong tot in het dal

Terug in Olden blijkt, dat de "60" richting Byrkjelo gestremd is (een weggespoelde brug). Er zit dus niets anders op, dan terug te rijden naar Stryn. Aldaar besluiten we om de geplande route dan maar in omgekeerde richting te rijden. Dan kunnen we ook de Gamle Strynefjellsvej rijden (volgens Duitse buren op de camping is dat een prachtige weg, goed te rijden; wij hebben die weg links laten liggen, omdat ie te smal zou zijn, en niet verhard).
Zo gezegd, zo gedaan. Vanuit Stryn rijden we richting Otta, en na de haarspeldbochten voor de Ospelitunnel slaan we rechtsaf, de "258" op. De Gamle (oude) Strynefjellsvej is van 1894, en is waarschijnlijk nog steeds hetzelfde. Aanvankelijk is de weg nog verhard, maar eenmaal op de hoog"vlakte" (de fjell), is het asfalt verdwenen en gaat het verder op aangereden gruis, met massa's gaten en kuilen. Het is er prachtig. Er ligt nog ijs op een van de meren. Je krijgt er een "dit is het einde van de wereld"-gevoel.

 

het begin van de Gamle Strynefjellsveg

 

stevige steigend

met haarspelden

Gamle Strynefjellsveg: dit ligt achter ons

 

Gamle Strynefjellsveg: dit ligt voor ons

Gamle Strynefjellsveg: steeds hoger

Gamle Strynefjellsveg: er ligt nog ijs op de meren

 

Gamle Strynefjellsveg: aangereden gruis i.p.v. asfalt

Gamle Strynefjellsveg: het hoogste punt

Aan het einde van de "258" gaan we weer verder op de "15". We zijn nu op een camping bij de Dønfoss-watervallen, in de buurt van Bismo. Morgen gaan we via de Sognefjell naar Gaupne.

 

 

dag 36

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb