OVER DE POOLCIRKEL

 

Noorwegen 2017          dag 15          zo 2 juli 2017          van Hilstad naar Saltstraumen          173 km

routekaart


We vertrekken vroeg, want we moeten twee veerboten hebben en nog een flinke afstand afleggen. Dus staan we om kwart over negen als derde in de rij voor een ferry die pas om half elf zou vertrekken (het is zondag, maar daar is de gemiddelde reiziger zich vaak onvoldoende van bewust).
De ferry van Kilboghamn naar Jektvik is een klein uur onderweg. Halverwege wordt de poolcirkel gepasseerd (op die plek staat een wereldbolletje aan de wal).

 

over de Poolcirkel

 

Het kenmerkende van het Noorse ferrysysteem is FILO. Kom je als een van de eerste voertuigen aan boord, dan krijg je een plaatsje in een van de voorste hoeken. Daardoor kun je pas van de boot als alle andere voertuigen weg zijn gereden. Daardoor komen we als laatste bij de volgende veerboot (Ågskardet-Foroy, een stukkie van vijf minuten). Wij kunnen nét niet meer mee, en moeten dus wachten op de volgende oversteek. En alweer: als eerste aan boord en als laatste van boord.

We gaan, in steeds slechter wordend weer, nog zo'n 140 km verder over de '17'. Helaas zien we onderweg helemaal niets van de Svartisengletsjer, zo hard regent het inmiddels.  

 

het weer wordt slechter

 

dreigende luchten passen wel bij Noord-Noorwegen

weinig vergezichten

het blijft nevelig

 

het regent voortdurend

We rijden door tot aan de camping in Saltstraumen, ongeveer 30 km ten zuiden van Bodø. Tijd voor een rustdagje.

 

de camping in Saltstraumen

 

 

dag 14