WEER OP DE '17'

 

Noordkaap 2018          dag 31          ma 2 juli 2018          Mørsvikbotn - Furøy          270 km


Vorig jaar hebben we, onderweg naar de Lofoten, de kustweg 17 gereden. Tijdens het laatste stuk, tussen Kilboghavn en Saltstraumen, was het weer echter heel erg beroerd. Daarom zijn we nog eens teruggegaan. Het weer is nu in ieder geval véél beter.

Via de E6 rijden we vanochtend van Mørsvikbotn naar Fauske. In Fauske stoppen we bij de Shell voor de ochtendcappuccino. Daarna nemen we de ‘80’ richting Bodø. In Løding beginnen we aan de ‘17’.

Al snel zijn we in Saltstraumen. Daar heb je, op het hoogtepunt van vloed en van eb, zeer sterke stromingen, omdat al het water uit of naar het achterliggende fjord door een hele smalle opening moet. We zijn er dit keer op een ongelukkig moment. Het is doodtij, en dan is er geen enkele stroming.

de smalle opening bij Saltstraumen

 

We rijden dus maar door over de '17', over schitterende kustwegen, maar ook over mooie binnendoortjes.

 

vlak na Saltstraumen (1)

 

vlak na Saltstraumen (2)

Kjellingstraumen (picknickplek)

onderweg naar Storvik

 

Storvik (zo heet deze baai)

de kustweg bij Storvik

We rijden verder naar het Svartisenveld. Dat is de op één na grootste Noorse ijskap. Via de 8 km lange Svartistunnel, nogal smal, niet al te best verlicht, slecht wegdek, rijden we naar het Nordfjorden. Dat is het fjord waar de Svartisengletsjer in uitstroomt (al is de afstand van het fjord naar de gletsjer inmiddels zo’n 3 km). Vorig jaar was de gletsjer niet te zien, nu is er een prachtig uitzicht op de gletsjer.

 

de Svartisengletsjer

 

de Svartisengletsjer in close-up

ergens aan het Nordfjorden

We stoppen op de camping van Furøy. We blijven morgen hier staan.

 

de camping in Furøy

 

Helaas is een aantal foto’s, genomen tijdens het rijden, bij nader inzien niet gelukt. De ruiten van de bus reflecteren zó veel, dat je meer van de inzittenden ziet dan van de omgeving. We denken dat dat komt, omdat we zuidwaarts rijden, en dus de zon op de voorruit hebben staan.

 

 

dag 30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb