IN DE BUURT VAN HAMMERFEST

 

Noordkaap 2018          dag 23          zo 24 juni 2018          Havøysund - Repparfjord          233 km


Zelfs op de relatief beschutte plaats naast het kerkhof gaat het de hele nacht behoorlijk te keer. Dat heb je bij een slaapplaats die op veren staat (ipv op pootjes, zoals bij een caravan), elke belasting van het koetswerk leidt tot een beweging. Al met al dus een bewogen nacht.

We beginnen om 08:30 uur aan de terugreis over de 889 naar Olderfjord. Het waait nog steeds behoorlijk hard, dus het tempo wordt laag gehouden (de weg is betrekkelijk smal, voor je het weet, wordt je door een rukwind naast de weg gezet).

Om een idee te geven van de leegte van dit deel van Noorwegen: van Havøysund naar de E69 bij Smørfjord is ongeveer 85 km; in 90 minuten halen we 2 fietsers in, komt ons 1 fietser tegemoet (alledrie jongedames met zwaarbepakte fietsen; petje af) en komen we 4 auto’s tegen; daarnaast zien we nog een man die voor zijn huisje staat te roken.

Havøysund in de ochtend

 

de '889' richting Smørfjord

de '889' richting Smørfjord

de '889' richting Smørfjord

Bij Olderfjord gaan we rechtsaf richting Hammerfest, over de E6 en, vanaf Skaidi, over de 94. Hammerfest is een compact stadje (10.000 inwoners). Het is duidelijk de belangrijkste stad van Finnmark, al is het niet de hoofdstad (dat is Vadsø). Zo staat in Hammerfest het enige ziekenhuis van Finnmark (met een kleine dependance in Kirkenes). Het centrum kent zowaar hoogbouw (tot wel 6 verdiepingen) aan betrekkelijk smalle straten (je kunt de bus nergens even parkeren). Toeristisch gezien heeft de stad niets te bieden, maar dat wisten we vooraf. Hammerfest is gewoon een van die plekken waar je heen gaat, als je toch in de buurt bent.

 

zicht op Hammerfest

de kerk van Hammerfest

 

Na ons bezoek aan Hammerfest rijden we terug over de 94. Vlak voor Skaidi stoppen we bij een camping die wordt gerund door de organisatie die ook de camping van Vestre Jakobselv beheert. Wat een verschil. Is de camping van Vestre Jakobselv erg gastvrij (we bleven er drie dagen), die van Repparfjord is bijzonder spartaans. Zo is het behoorlijk koud in het sanitairgebouw. We waren van plan om hier een rustdag te houden, maar we hebben besloten om morgen toch maar weer verder te rijden, over de E6 zuidwaarts.

 

 

dag 22