ONDERWEG NAAR DE NOORDKAAP

 

Noordkaap 2018          dag 19          wo 20 juni 2018          Slettnes Fyr - Kunes          203 km


Op onze reis naar de Noordkaap stoppen we in Kunes. Daar ligt de enige camping tussen Gamvik en de Noordkaap die een positieve beoordeling heeft gekregen voor de sanitaire faciliteiten. Hier kunnen we niet alleen een fatsoenlijke douche nemen, maar ook de toilet en de vuilwatertank legen, de drinkwatertank vullen en een aantal wasjes draaien. De komende stops zijn op de Noordkaap (wellicht 2 nachten) en in Havoysund. Op beide plekken staan we op camperplaatsen zonder voorzieningen. Het is dus belangrijk dat zowel wij als de bus daarop goed zijn voorbereid.

Na een erg actieve zon vannacht (zie ook de mislukte middernachtzon in het vorige verslag) is het ontwaken een teleurstelling: het is behoorlijk mistig. 
We vertrekken op ons gemak vanaf Slettnes Fyr. Net voorbij Gamvik zien we een oranje bord met de 'kolonnetider', de vertrektijden van de sneeuwkonvooien. Als er een flink pak sneeuw ligt, mag je met een auto alleen de fjell over, als je aansluit in een konvooi dat vooraf wordt gegaan door een sneeuwruimer en dat wordt gesloten door een bergingsvoertuig. Sinds de aanleg van de wegen in de kop van Noorwegen, zoals de weg van Gamvik naar Mehamn, is de Hurigruten tijdens de winterperiode minder essentieel geworden voor de ontsluiting van het gebied.
 

mistig ontwaken bij Slettnes Fyr

 

vertrektijden sneeuwkonvooien

van Gamvik naar Mehamn

van Gamvik naar Mehamn

 

van Gamvik naar Mehamn

van Gamvik naar Mehamn

In Mehamn besluiten we, om een kijkje te nemen in het plaatsje. We zien er een bakkerij, en we nemen daar de (vrij vroege) ochtendcappuccino.

We rijden verder richting Ifjord (over de '888'), en nemen de afslag naar Kjollefjord voor een bezoek aan dat plaatsje (over de '894'). Zoals gebruikelijk in dit deel van Noorwegen: we rijden die weg ook weer terug. 

 

onderweg naar Kjollefjord

 

onderweg naar Kjollefjord

Kjollefjord

In Ifjord nemen we de '98' naar Lakselv. Dit deel van de '98' is bijna net zo beroerd als het gedeelte bij Rustefjelbma.

De camping van Kunes is heel erg rustig. We staan helemaal alleen op het passantendeel. De sanitaire voorzieningen zijn goed. Ook de installatie voor de verzorging van de bus is prima. Het internet valt tegen.

 

 

dag 18