NAAR HAMNINGBERG (EN WEER TERUG)

 

Noordkaap 2018          dag 15          za 16 juni 2018          Vestre Jakobselv - Hamningberg - Vestre Jakobselv          272 km


We zijn vandaag getuige van een Arctic Summer: in Hamningberg is het 23°C. Bijzonder, want Hamningberg wordt geacht, een Poolklimaat te hebben. Het zou er nooit warmer zijn dan 10°C. Zijn we hier dan toch getuige van de opwarming?

De reis gaat allereerst naar Vadsø. Dat is de hoofdstad van de provincie Finmark. Het is vooral een bestuurlijk centrum met een paar supermarkten, en verder niet bijzonder interessant.
Achter Vadsø valt op, dat er plotseling geen bomen meer staan. Er zijn nog wel lage struikjes. Door dit ruwe landschap rijden we verder naar Vardø, de meest oostelijke stad van Noorwegen.
 
Vardø ligt op een eiland, en het is tegenwoordig te bereiken via een tunnel. Al in de 18e eeuw stond hier een fort, want om de hoek woont de Russische Beer (dit is niet alleen een meteorologische uitdrukking, het is ook een aloude NAVO-term voor Rusland, net als Chinese Draak). Het fort is er nog steeds, en het kan worden bezocht. Het is er uitgestorven. Vergeleken met Bourtange is het vrij primitief: een stervormige, niet al te hoge, aarden wal met wat (antieke?) kanonnen en binnen de wallen een aantal gebouwen, waarin ooit het garnizoen moet zijn gehuisvest. Alle deuren in het fort zijn gesloten. Dat geldt niet voor de deur van Unnis Kaffebar, waar we ons melden voor de ochtendcappuccino.

Rusland speelt nog steeds een belangrijke rol in Vardø. De NAVO heeft er, op een hoger gelegen deel, een vrij groot complex met radarinstallaties en antennes.

onderweg naar Vardø

 

onderweg naar Vardø

het fort van Vardø

de binnenplaats van het fort 

 

de poort van het fort 

Bij Vardø begint de weg naar Hamningberg. Deze weg is - zeer terecht - opgenomen in de lijst met 18 Nationale Toeristenwegen (zie www.nasjonaleturistveger.no)

Al na een paar kilometer wordt de weg behoorlijk smal. Alleen door gebruik te maken van de uitwijkplaatsen, kun je tegenliggers de ruimte geven. De weg is vrij bochtig, en gaat omhoog en omlaag. Het zicht op mogelijke tegenliggers is dus regelmatig aan de krappe kant. Je moet dus anticiperend en defensief rijden. Het landschap is leeg, er zijn ook geen struikjes meer. Wél zijn er veel steen- en rotspartijen. Het water van de Barentszee is, op deze zonnige dag, bijna tropisch blauw van kleur.

 

naar Hamningberg

 

wees gewaarschuwd: het wordt smal en bochtig

rotsig alom

naar Hamningberg

 

de laatste sneeuw

het blijft rotsig

Hamningberg is alleen in de zomer bewoond. Zo te zien, worden de huizen vooral gebruikt als vakantiewoning.

 

aan de overkant ligt Hamningberg

 

Hamningberg van dichterbij

Aan het eind van de middag rijden we via Vardø weer terug naar de camping van Vestre Jakobselv.

 

terug naar Vardø

 

terug naar Vardø

in de verte ligt Vardø (met de NAVO-basis)

dag 14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb