VESTRE JAKOBSELV AAN HET VARANGERFJORD

 

Noordkaap 2018          dag 13          do 14 juni 2018          Sodankylä - Vestre Jakobselv          443 km


Het valt eigenlijk wel mee, die 443 km van Sodankylä naar Vestre Jakobselv. We vertrekken om 09:30 (Finse tijd, 08:30 Nederlandse en Noorse tijd) en zijn om 15:45 op het eindpunt aangekomen. De route is simpel: over de E75, via Ivalo en Inari, naar Utsjoki, daar via de zuidelijke oever van de Karasjohka naar Skiippagurra, tot slot over de E75 naar Vestre Jakobselv.

steeds vaker zie je water

 

met fotogenieke wolken

groter worden ze niet in Lapland

Na zo’n 140 km komen we bij de oorspronkelijk beoogde overnachtingsplek (Kaunispää), boven op een flinke heuvel met skiliftje en restaurant. We hebben er maar de (inmiddels) traditionele ochtendcappuccino gedronken.  We hebben er geen spijt van, dat Kaunispää is weggevallen als overnachtingsplek. Het is er behoorlijk koud, daar boven op die heuvel, het waait er hard, en het is er behoorlijk verlaten.

 

Kaunispää, koud en winderig

 

Het noordelijke deel van Lapland is heel mooi. Een glooiend landschap met deels bomen, maar ook met toendra-achtige vlaktes. Steeds vaker zie je een meer(tje). We ontmoeten onze eerste rendieren (al maken ze hun naam absoluut niet waar).

steeds kleinere bomen, steeds minder bomen

 

water

water

en nog eens water

 

toendra-achtig landschap

onze eerste 'ren'dieren

In Utsjoki stoppen we voor een burger-lunch. We worden bediend door een meisje dat helemaal naar Helsinki is gegaan voor haar middelbare schoolopleiding, omdat alleen dáár les werd gegeven in het Duits (het blijft onduidelijk, waarom ze dat zo nodig wilde). Ze benut elke gelegenheid om met ons Duits te praten.

Een stukje voor Skiippagurra rijden we Noorwegen binnen. Even later rijden we langs het Varangerfjord. Ook bij bewolkt weer is het Varangerfjord fraai.

 

het Varangerfjord

 

Vestre Jakobselv is niet veel meer dan een klein dorp met een kerkje en een schooltje, maar verder geen voorzieningen (afgezien van een tankstation met een kleine shop). De camping luistert naar de naam “Camping og Misjonssenter”. De diepere betekenis van die naam is vooralsnog niet duidelijk.

 

onze plek op de camping in Vestre Jakobselv

 

 

dag 12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb