IN HET HART VAN FINS LAPLAND

 

Noordkaap 2018          dag 12          wo 13 juni 2018          Luleå - Sodankylä          383 km

 
We vertrekken pas om 10:30 uit Luleå. We volgen de E4 naar Haparanda. Daar rijden we Finland binnen. De E4 is hier omgenummerd tot E8. Even voor Kemi slaan we linksaf en volgen de E75 richting Rovaniemi.

We hadden gehoopt, dat we jullie allemaal de groeten hadden kunnen brengen uit Rovaniemi van de Kerstman. Helaas, zijn ‘residentie’ is maar een zielige bedoening. De meeste ‘dingen’ (vaak is het niet duidelijk wat er in een blokhut te doen is) zijn gesloten. Je vindt er een indicatie van de poolcirkel. Het is er behoorlijk uitgestorven.
Er zijn verschillende gebouwen, waar de Kerstman zou wonen. In een daarvan nemen we (tegen beter weten in) maar eens een kijkje. Al direct sta je midden in een grote souvenirshop. Ergens in een hoekje zie je een bordje "naar de Kerstman". Voor je echter bij hem bent, moet je door een vrij lange gang met onduidelijke commerciële verleidingen. Aan het einde van die gang zit een ietwat slonzige Kerstman op een houten troon luidkeels te verkondigen dat het streng verboden is om een foto van hem te maken. Die kun je bij hem bestellen. Daarom draaien we meteen om en maken op de terugweg in de gang maar een foto van een monitor waarop de Kerstman is te zien.


 

zou hier de Kerstman wonen?

onduidelijke commerciële verleidingen

de poolcikel

 

de Kerstman op een monitor

de meeste 'dingen' zijn dicht

Achter in de souvenirshop is nóg een bordje. Dat verwijst naar het cafetaria. We drinken er een cappuccino (ook al is de ochtend al lang voorbij). We zitten er bijna helemaal alleen.

Ook op het parkeerterrein is het behoorlijk uitgestorven. Er is geen enkele toeristenbus te bespeuren. De camperplaats is nagenoeg leeg. De vakken op de camperplaats liggen onder een nogal grote helling. Dat alles nodigt niet uit, om in Rovaniemi te overnachten. We rijden  dus maar door naar de eerstvolgende overnachtingsmogelijkheid, in Sodankylä. Dat is pakweg 120 km verder. 

Nog steeds zijn er overal bomen, maar de bomen in Fins Lapland zijn heel wat minder hoog dan onderweg in Zweden. Het bos oogt daardoor minder massaal.

 

Lapse bossen zijn minder massaal dan Zweedse

 

Ons geplande reisschema is op losse schroeven komen te staan, door verder te rijden naar Sodankylä. De volgende geplande stop, in Kaunispää, is maar 140 km verder. Dat is te weinig voor een dagrit. Tussen Kaunispää en de daaropvolgende geplande halte, Vestre Jakobselv in Noorwegen,  liggen geen acceptabele overnachtingsplaatsen. De kans bestaat dus, dat we morgen gewoon doorrijden naar Vestre Jakobselv. Dat is een behoorlijk flinke rit, dus we nemen ons voor om vroeg onder de wol te kruipen, zodat we morgen vroeg kunnen vertrekken.

Het weer valt overigens niet tegen. Het blijft, afgezien van een paar flinke regenbuien vanochtend, droog, 11°C.

 

Op de camping van Sodankylä (Camping Nilimella) kiezen we voor een plaats op het asfalt (met stroom). Daar staan we beter (vlakker, ruimer) dan op de resterende plaatsen onder de bomen of op het grasveld. We staan er vrij dicht bij de weg, maar we merken haast niets van het verkeerslawaai (afgezien van twee uitrukkende brandweerwagens). Het sanitair is schoon, maar er is onvoldoende capaciteit voor alle kampeerders (er staan heel veel tenten van mensen die op het midzomernachtfeest zijn afgekomen). Wifi heeft een beperkt bereik (alleen in de buurt van de receptie). Aan de overkant van de weg vind je het cafetaria van de camping. Daar hebben ze een eenvoudige kaart. 

 

 

dag 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb