DAGJE STOCKHOLM

 

Noordkaap 2018          dag 7          vr 8 juni 2018          dagje Stockholm          0 km


We gaan vandaag met de fiets naar Stockholm. Dat is genieten (het fietsen): prima fietspaden, goed bewegwijzerd, bij het oversteken altijd voorrang.

Stockholm is indrukwekkend, levendig, maar niet overal even charmant.

Het oude centrum, met oude huizen aan smalle straatjes, is gezellig, maar ook erg toeristisch (veel winkeltjes en eethuisjes), en vaak heel erg druk.
 

de markt van Stockholm

 

een smal straatje

een winkelstraatje

Aan de westrand van het oude centrum staan wat oude regeringsgebouwen “deftig te zijn”.

 

deftigheid aan de rand

 

nog meer deftigheid aan de rand

Het koninklijk paleis is een erg groot, streng gebouw, en de wisseling van de wacht lijkt vooral gecultiveerd voor de samengestroomde toeristen.

 

koninklijk paleis

 

Het nieuwe centrum, meteen noordelijk van het oude centrum, is opnieuw ontwikkeld: vooral erg strak en modern, veel glas en beton. Er wordt voortdurend aan de weg gewerkt.

 

het nieuwe centrum

 

De wijken oostelijk van het centrum zijn klassieker. Hier is het, dat de welgestelden aan het begin van de vorige eeuw hun (soms wat pompeuze) stadspaleizen bouwden. 

 

stadspaleizen aan de Strandvägen

 

stadspaleizen aan de Strandvägen

De museumeilanden Skeppsholmen en Djurgården zijn nagenoeg onbereikbaar (veel bussen met toeristen; overal rijden vrachtwagens vol met feestende scholieren - geslaagd voor hun examen). We zien de drukte vanaf de rand aan en maken vervolgens maar rechtsomkeert.

 

Rest ons nog te zeggen dat, naar Scandinavische begrippen, het eten bij Jensens Böf zeer betaalbaar (en smakelijk) is; moot zalm, malse biefstuk, net zo vaak opscheppen aan de saladebar, voor € 13,00 p.p. (een tip voor toekomstige Scandinavië-gangers).

 

laatste blik op Stockholm

 

 

dag 6