EEN GESPLETEN STAD
Midden-Europa 2023 dag 10 ma 22 mei 2023 Schönau-Berzdorf 0 km
We fietsen vandaag naar Görlitz. Deze plaats heeft een bijzondere plek in ons geheugen. Hier staken we vaak de Duits-Poolse grens over, zowel tijdens het adoptieproces als tijdens latere reizen naar Polen. Vooral de oversteek in december 1991 toen we de jongens hadden opgehaald, staat ons nog heel goed voor ogen. Zouden we geen problemen krijgen omdat de jongens nog een Pools paspoort hadden?
In 2014 waren we weer in Görlitz. Loes had de dag ervoor in Krakau een achillespees afgescheurd. Onderweg naar huis, net weer in Duitsland, kregen we motorpech. De sleepdienst pikte ons op en bracht ons naar het ADAC-steunpunt in Görlitz. Daar hebben we een heel weekend gebivakkeerd, tot er op maandag eindelijk vervangend vervoer arriveerde (een Volvo helemaal uit Praag, Nienke kan zich dat vast nog wel herinneren).
De fietstocht naar Görlitz gaat aanvankelijk over een prima fietspad langs de Berzdorfer See. Aan de rand van Görlitz komen we op de B99. Al snel houdt het fietspad op en fietsen we verder over het voetpad (de inboorlingen doen dat massaal, dus wij ook). Zo komen we in de Altstad. De eerste stop is op de Obermarkt. Deze is, mede door de vele geparkeerde auto’s, niet zo indrukwekkend. Er is echter een aardig terrasje met prima Italiaans ijs.
Obermarkt
We rijden vervolgens naar de Untermarkt. Daar staan alleen maar prachtige Renaissance-gebouwen. Hier worden door Amerikaanse filmbedrijven regelmatig opnamen gemaakt als het script vraagt om een Renaissance-omgeving. Zo is Görlitz aan zijn bijnaam Görlywood gekomen.
richting Untermarkt
Untermarkt
Untermarkt
We rijden nog wat verder naar de Petruskerk (helaas gesloten i.v.m. een verbouwing). Vanaf het kerkplein heb je een goed zicht op het Poolse Zgorzelec. Het contrast tussen het prachtig gerestaureerde Görlitz en het slecht onderhouden Zgorzelec is heel erg groot*).
zicht op Zgorzelec
*) Tot 1945 was heel Silezië Duits grondgebied. Zgorzelec hoorde toen nog gewoon bij Görlitz. In 1945 pikte de Sovjet-Unie een flink deel van Oost-Polen in (Lviv was toen nog een Poolse stad). Ter compensatie gingen Silezië, Pommeren en een deel van Oost-Pruisen (van Stettin tot Katowice) naar Polen. Polen is dus in 1945 een stuk naar het westen opgeschoven.
Maak jouw eigen website met JouwWeb