TOT ONZE VERBAZING ZIJN WE IN SLETTNESS FYR

 

Noordkaap 2018          dag 18          di 19 juni 2018          Berlevåg - Slettnes Fyr          347 km


Een bijzondere reis. Om 08:45 vertrekken we uit Berlevåg. We moeten, zoals gisteren al verteld, weer terug naar Tana Bru, omdat daar de dichtstbijzijnde brug over de rivier (Tanaelva) is. Het is niet vervelend om een route in beide richtingen te rijden. Op de terugweg zie je toch weer andere dingen dan op de heenweg (of: je ziet dezelfde dingen anders).

Tegen 10:30 zijn we in Tana Bru. Daar maken we een flinke pitstop. Tanken voor €1,75 per liter diesel (niet om over te zeuren; dat wisten we immers vooraf al), boodschappen doen, cappuccino drinken bij de Shell.

In Tana Bru beginnen we aan de ‘98’. Tot aan Rustefjelbma volgen we weer de rivier. De weg is redelijk, en er wordt flink aan gewerkt. Het begint echter ook stevig te regenen. Bij Rustefjelbma draaien we naar het westen, en prompt wordt de weg een regelrechte ramp. De meeste gaten in het asfalt zijn weliswaar gevuld, maar iets te ruimhartig, waardoor een echte hobbelweg is ontstaan. We halen hier een gemiddelde van 30 km/uur.

De laatste 20 kilometer richting Ifjord zijn geheel anders. De weg ligt er, vanaf de klim naar de zoveelste fjell, weer prima bij, het regent niet meer, en de lucht laat steeds meer blauwe plekken zien. Ook deze fjell is weer zeer de moeite waard.

 

de '98' is in het begin een echte hobbelweg

 

het laatste stuk van de '98' is prima

de fjell vlak voor Ifjord

Als we tegen 14:00 uur bij Ifjord aankomen, vinden we het zonde van het (inmiddels) mooie weer, om “safety first” naar Kunes door te rijden. Het is veel verleidelijker om af te slaan richting Gamvik. Wellicht kan er nóg een middernachtzon worden gespot.


De weg naar Mehamn volgt aanvankelijk de kust: een mooie slingerweg langs een blauwe zee.

 

de kust boven Ifjord

 

de kust boven Ifjord

de kust boven Ifjord

Na Bekkarfjord gaat de weg landinwaarts, en komen we op de Gamvikfjell. Deze fjell is heel erg stenig. Het beeld ontstaat van “rijden door een maanlandschap”.

 

de Gamvikfjell

 

de Gamvikfjell

de Gamvikfjell

de Gamvikfjell

 

de Gamvikfjell

de Gamvikfjell

Bij Mehamn gaat de weg even naar zeeniveau, maar verder richting Gamvik is daar weer het maanlandschap. Uiteindelijk wordt er weer afgedaald naar Gamvik, en is er een smal landweggetje richting vuurtoren.

 

tussen Mehamn en Gamvik

 

tussen Mehamn en Gamvik

tussen Mehamn en Gamvik

We vinden in de buurt van de vuurtoren een prima plaats om te overnachten. We fietsen nog naar de vuurtoren en genieten in het cafeetje bij de vuurtoren van koffie met een lekkere verse wafel. (1)

 

camperplaats bij Slettnes Fyr

 

camperplaats bij Slettnes Fyr

de vuurtoren en het cafeetje

In de loop van de avond zien we eerst de Hurtigruten naar Berlevåg langsvaren. Zo'n anderhalf uur later komt de Hurtigruten uit Berlevåg voorbij.

Tegen middernacht wandelen we nog naar een wat hoger gelegen punt en zien daar bijna onze tweede middernachtzon. Helaas blijven er enige sluiers voor de zon hangen. De mislukte middernachtzon ziet er overigens wél heel mooi uit.

 

Hurtigruten naar Berlevåg

 

de mislukte middernachtzon

(1)  Het is het cafeetje bij Slettnes Fyr dat ons heeft doen besluiten om de reis twee weken uit te stellen. Volgens de website van het cafeetje (klik hier) zou het n.l. nog gesloten zijn op de oorspronkelijk geplande bezoekdag. Dat bracht ons op de gedachte, dat het op dat moment waarschijnlijk nog te vroeg was voor Noord-Noorwegen.

 

 

dag 17