BERLEVÅG AAN DE BARENTSZEE

 

Noordkaap 2018          dag 16          zo 17 juni 2018          Vestre Jakobselv - Berlevåg          258 km


Een van de belangrijkste doelen van onze reis: het waarnemen van een middernachtzon. Daarom bezoeken we allerlei plaatsen aan de Noorse noordkust met een vrij uitzicht naar het noorden. We zijn niet in Hamningberg gaan overnachten, omdat daar het vrije uitzicht naar het noorden ontbreekt. Berlevåg is de eerste echte gelegenheid voor middernachtzon-seeing. Daarna komen nog Slettnes Fyr bij Gamvik, de Noordkaap, Havoysund en Tromsö. Vijf serieuze kansen om de middernachtzon te zien. We schatten de kansen vrij laag in, want de weersverwachting voor de komende veertien dagen laat bijna alleen maar bewolking zien. Dat geldt overigens niet voor afgelopen nacht: de lucht is strakblauw, en er is maar weinig bewolking.

We rijden vanochtend over de E75/E6 naar Tana Bru. Onderweg bezoeken we het kerkje van Nesseby. Dat is een, voor Noren, belangrijk monument, omdat het kerkje getuige was van een repressailleaktie van de Duitse bezetter tijdens de tweede Wereldoorlog: geheel Nesseby werd in brand gestoken. Omdat het kerkje op een landtong in zee ligt, is het aan de vlammen ontsnapt. Het valt op, dat de Noren hun monumenten vooral op papier koesteren (veel wegwijzers, uitbundige toelichtingen op borden). Er is, op een enkele toerist na, niemand te bekennen. Het kerkje is op slot.

na middernacht, door het dakluik

 

het kerkje van Nesseby

Bij Tana Bru nemen we de 890. Deze volgt een tijdje de rechteroever van de rivier. In de buurt van Austertana gaat de weg landinwaarts. Het landschap wordt snel leger (geen bewoning, geen bomen), als de weg de hoogvlakte (de Båtsfjordfjell) bereikt. Als het dan ook nog gaat regenen, heb je echt het idee, dat je aan het einde van de wereld bent.

 

de Båtsfjordfjell

 

de Båtsfjordfjell

de Båtsfjordfjell

Midden op de hoogvlakte splitst de weg: de 890 gaat verder naar Berlevåg, de 891 gaat naar Båtsfjord. Wij brengen eerst een bezoek aan Båtsfjord. De tocht over de Båtsfjordfjell is adembenemend mooi. Zo mooi kan een leeg, ruw landschap zijn. Er ligt nog ijs op de meren. Båtsfjord is, zo te zien, een bedrijvige vissersplaats, maar op zondag is het behoorlijk uitgestorven. Tot overmaat van ramp is ook de plaatselijke bakkerij (prima koffie), ons met klem aangeraden door onze Duitse buren in Vestre Jakobselv, gesloten. Dan maar geen cappuccino vandaag.

 

de Båtsfjordfjell

 

de Båtsfjordfjell

Båtsfjord, bedrijvig maar niet in het weekend

We klimmen maar weer de Båtsfjordfjell op, pauzeren daar boven voor een lunch, draaien bij de splitsing de 890 richting Berlevåg op, en dalen, na de Kongsfjordfjell, af naar Kongsfjord.

 

de Båtsfjordfjell

 

er ligt nog ijs

de Kongsfjordfjell

Bij Kongsfjord zien we de Barentszee weer. We rijden vervolgens nog zo’n 30 km over een prachtige kustweg langs de Barentszee, om in Berlevåg te belanden.

 

bij Kongsfjord zien we de Barentszee weer

 

langs de Barentszee, tussen Kongsfjord en Berlevåg

langs de Barentszee, tussen Kongsfjord en Berlevåg

De camping in Berlevåg (Berlevåg Pensjonat og Camping) overtreft alle verwachtingen. Niet alleen zijn de voorzieningen er prima, en is er een knusse huiskamer (met t.v. voor de voetballiefhebbers), er hangt ook een hele prettige, ongedwongen sfeer. Menig bezoeker van de camping is er al eerder geweest.

 

de camping van Berlevåg

Op dit moment hangen er veel dikke, donkere wolken boven zee. Er zal dus geen middernachtzon te zien zijn, vrezen we. Gelukkig is er nog een ander hoogtepunt. Berlevåg ligt aan de Hurtigruten, een bootdienst tussen Bergen en Kirkenes, met vrij veel tussenstops. In Berlevåg komen de boot naar Kirkenes en de boot naar Bergen elkaar elke avond om 22:30 tegen. Dat is vast een fraai schouwspel.

 

 

dag 15